Zgodilo se je v NOVEMBRU 2006

Sprememba časa – V nedeljo, 29. oktobra, smo v Sloveniji ob 3. uri zjutraj urne kazalce premaknili za natanko eno uro nazaj in prešli na zimsko merjenje časa.

Dolenjska romska problematika – pa je še ves november povzročala prave napetosti vse od usodnega 22. oktobra, ko je prebivalec na črno zgrajenega romskega naselja Andrej Čmak s skupino Romov napadel Jožeta Šinkovca, ki je še zdaj v bolnišnici. Problematična je družina Strojanovih, ki so jo državni organi pod pritiskom krajanov Ambrusa začasno preselili v nastanitveni center v Postojni. Na Dolenjskem se vaščani nekih vasi z vaškimi stražami redno otepajo naselitve Romov v njihovo bližino, nasprotno so v Ljubljani potekale demonstracije proti državi. Po pritožbi Matjaža Hanžka, varuha človekovih pravic, je Slovenijo obiskal komisar za človekove pravice Sveta Evrope. Dejstvo je, da so vse dosedanje vlade dovoljevale Strojanovim in drugim Romom na Dolenjskem celo vrsto kriminalnih del, kljub temu da so tamkajšnji krajani podali samo 2004. leta 126 ovadb. Romi so delali, kar so hoteli: vozili so se brez vozniškega dovoljenja, izvajali razne napade na slovensko prebivalstvo, kradli po hišah in poljih, pretili s puškami in onesnaževali okolje. Šolski minister Milan Zver je ponudil odstop s položaja predsednika komisije za romska vprašanja, vendar je obljubil, da jim bo skušal pomagati še naprej.

Lojze Peterle bo kandidiral za predsednika države – Lojze Peterle, poslanec Evropskega parlamenta in predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade, je najavil kandidaturo za predsednika RS. S tem dejanjem se očitno odpira boj za mesto predsednika, ki ga bomo volili prihodnjo jesen. Sedanji predsednik Janez Drnovšek je že napovedal, da na predsedniških volitvah leta 2007 ne bo vložil ponovne kandidature, saj naj bi mu po lastnih besedah v politiki že primanjkovalo ambicij.

Tudi socialdemokrat (SD) Pahor za predsednika – Po Alojzu Peterletu se je opogumil tudi Borut Pahor in prvič javno priznal, da razmišlja o kandidaturi za predsednika države.

Predsednik vlade Janez Janša ima novo partnerico – Janez Janša je na slovesnosti ob dnevu reformacije javnosti prvič predstavil svojo novo partnerko, 28-letno Urško Bačovnik, zdravnico (Korošico), s katero je čez nekaj dni tudi prvič odpotoval na uradni obisk v Savdsko Arabijo in Kuvajt. Glavna namena obiska sta bila poglobitev gospodarskega sodelovanja in okrepitev političnega dialoga. Predsednika vlade Janeza Janšo je sprejel savdski kralj Abdulah, udeležil pa se je tudi odprtja savdsko-slovenske poslovne konference. V Kuvajtu ga je sprejel tamkajšnji premier. Nepričakovano pa je s spremstvom obiskal tudi Irak.

Predsednik Državnega zbora France Cukjati s spremstvom v Kanadi s predstavniki slovenskih društev – Predsednik Državnega zbora France Cukjati (SDS) je z delegacijo v Ottawi obiskal kanadski parlament. Med obiskom v Kanadi si je ogledal tudi slovensko šolo v Hamiltonu. Spremljali so ga podpredsednik Državnega zbora in predsednik Skupine prijateljstva s Kanado Marko Pavliha, predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Jerovšek ter podpredsednik Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Miro Petek. Cukjati je obiskal tudi slovensko župnijsko cerkev sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu. Obiskal je tudi dom za starejše, kjer ima sedež Kanadsko-slovensko zgodovinsko društvo, in se srečal s predstavniki društva. Imel je nagovor na sprejemu ob koncu prve konvencije vseh slovenskih društev in organizacij v Kanadi in ob 15. obletnici slovenskega radijskega programa v Torontu. Sprejeli pa so ga tudi nekateri kanadski politiki.

Nov slogan in logotip Slovenije – Urad vlade za informiranje je predstavil nov logotip in slogan Slovenije, ki ju je med skoraj 400 na natečaj prispelimi avtorskimi rešitvami izbrala strokovna komisija. Za slogan je bila izbrana idejna rešitev agencije Nuit »I feel Slovenia« s poudarjenimi črkami »love« (»Slovenijo čutim« s poudarjenim »jo čutim«), logotip pa je zasnoval studio Luks in je sestavljen iz Triglava, lipovega lista in srca.

Predsednik Drnovšek odlikoval nadškofa Krambergerja – Predsednik RS Janez Drnovšek je za izjemne zasluge za Slovenijo na civilnem, kulturnem in humanitarnem področju ter za 25 let ordinariata mariborske škofije z zlatim redom za zasluge odlikoval mariborskega nadškofa Franca Krambergerja.

Ustanovljena Trgovinska zbornica Slovenije – Ustanovitev Trgovinske zbornice Slovenije so podprli vsi veliki slovenski trgovci. V enem letu naj bi postala reprezentativna.

Odstavili Jožka Čuka – Skupščina Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je razrešila dosedanjega dolgoletnega predsednika zbornice Jožka Čuka.

Premier Janša na Finskem – Premier Janez Janša je 22. novembra v Helsinkih v pogovorih s predsednikom finske vlade in predsedujočim EU Mattijem Vanhanenom poudaril pomen pravočasnega zagona schengenskega informacijskega sistema za Slovenijo, ki je v ta projekt po njegovih besedah vložila »veliko truda in stroškov«. Poleg tega je premier na Finskem izpostavil kandidaturo Slovenije za sedež nadzornega organa evropskega satelitskega navigacijskega sistema Galileo ter EU pozval, naj izpolni svoje obljube in sedež dodeli novinki.

Dobili smo evrokalkulatorje – Banka Slovenije je v slovenska gospodinjstva začela razpošiljati minikalkulatorje za preračun iz tolarjev v evre. Evrokalkulatorje, ki jih spremlja brošura »Pripravljeni na evro?« slovenske in evropske centralne banke, naj bi prejelo 700.000 gospodinjstev.

Dan odprtih vrat slovenske kulture – Ministrstvo za kulturo je tudi letos ob obletnici rojstva Franceta Prešerna 3. decembra organiziralo Dan odprtih vrat slovenske kulture. Letos je bilo na ogled približno 200 brezplačnih prireditev. Ministrstvo za kulturo je seznam teh prireditev objavilo v torek, 28. novembra, na svoji spletni strani www.kultura.gov.si.

Prekmurska šunka in gibanica končno zaščiteni s certifikatom – Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je po dolgih letih uspelo po evropski zakonodaji zaščititi znana izdelka pokrajine – prekmursko šunko in gibanico. Prva je dobila oznako geografsko poreklo, kar pomeni, da jo je s posebnimi tehnološkimi postopki mogoče pridelovati le v Prekmurju. Druga ima zaščito tradicionalnega ugleda, s čimer izdelava zemljepisno ni omejena, obvezno pa je upoštevanje predpisane recepture, postopka in oblike.

V Kopru odprli Center za jezike in medkulturno komunikacijo – Rektorica Univerze na Primorskem (UP) Lucija Čok in predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Sebastijan Kokl sta v Kopru uradno odprla nove prostore Centra za jezike in medkulturno komunikacijo univerze. Kot je na novinarski konferenci povedala Čokova, želi univerza vsakemu študentu omogočiti, da v času študija postane večjezičen in se izuri v medkulturni komunikaciji, obenem pa želijo tujim študentom omogočiti spoznavanje in osvajanje slovenščine.

Nova knjiga rekordov – slovenski rekorderji – V slovenski izdaji so predstavljeni slovenski rekorderji: radijec Marko Potrč, plavalec Martin Strel, atletinja Jolanda Čeplak, Luka Špik in Iztok Čop, veslača, in drugi. Svoje mesto v knjigi rekordov pa sta dobili tudi najstarejša piščal iz jame Divje babe in najstarejša trta iz Maribora.

Slovenski študenti najboljši v tekmovanju iz biologije v ZDA – Ekipa slovenskih študentov je v konkurenci 35 ekip z najboljših svetovnih univerz na mednarodnem tekmovanju študentskih ekip iz sintezne biologije, ki je potekalo na ameriški univerzi Massachusetts Institute of Technology, osvojila prvo mesto. Poleg skupne nagrade je slovenska ekipa v posameznih kategorijah osvojila še dve drugi in eno tretje mesto.

Med 500 najhitreje rastočih podjetij v Evropi – se je uvrstilo 10 slovenskih podjetij. S 30. mestom se je najbolje odrezal Engrotuš.

Trgovine ob nedeljah odprte – Poslanke in poslanci v Državnem zboru so z 58 glasovi za in devetimi glasovi proti sprejeli novelo zakona o trgovini, s katero se urejanje odpiralnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih prenaša iz zakona v kolektivno pogodbo, po dogovoru med socialnimi partnerji pa trgovine ostajajo ob nedeljah odprte.

Na mednarodnem inovacijskem sejmu IENA 2006 so slovenski inovatorji prejeli več nagrad – Med drugim so zlato medaljo prejeli za napravo in metodo za zgodnje odkrivanje raka na dojkah in za novo generacijo harmonik. Brez priznanj pa niso ostali niti multisenzorska tehnologija za avtomatsko uravnavanje energije, večnamenski nalagalni stol z odlagalnim volumnom in kozarec Vinarec.

Evropsko priznanje Engrotušu Celje – Celjsko podjetje Engrotuš se je uvrstilo na 30. mesto najnovejše lestvice 500 uspešnih evropskih podjetij, ki jo je objavil Business Week.

Večerova nova podoba – Od ponedeljka, 20. novembra, časnik Večer izhaja temeljito, a ne revolucionarno preoblikovan, tako tiskana izdaja kot spletna številka.

Popis nepremičnin od 1. decembra – Popis bo trajal do aprila prihodnjega leta. V času popisa bodo popisali skupno več kot 1,6 milijona stavb in delov stavb, namen pa je zbrati manjkajoče in preveriti obstoječe podatke. Kakovostni podatki omogočajo zavarovanje lastnine, ureditev medsebojnih razmerij, preglednejši trg nepremičnin, pravično obdavčitev, optimalno načrtovanje gradnje stanovanj, realno oceno premoženja v nepremičninah in boljše gospodarjenje z nepremičninami. Slišati je, da bodo vse nepremičnine do leta 2008 deležne posebnega davka.

Metoda umetnega srca – V Kliničnem centru v Ljubljani bodo prihodnje leto začeli uvajati novo metodo zdravljenja končne srčne odpovedi, to je metodo umetnega srca. Opravili naj bi 15 posegov na leto.

Zmagovalci Borštnikovega srečanja – Veliki zmagovalec 41. Borštnikovega srečanja v Mariboru je Slovensko mladinsko gledališče (SMG). Njegova predstava Fragile! Tene Štivičič v režiji Matjaža Pograjca je dobitnica velike nagrade 41. Borštnikovega srečanja (BS) za najboljšo uprizoritev. Letošnji Borštnikov prstan je prejel dolgoletni član Drame SNG Maribor Peter Ternovšek.

Slovar stare knjižne prekmurščine – Znanstvenoraziskovalni center SAZU je v Murski Soboti predstavil zelo obsežen Slovar stare knjižne prekmurščine prof. dr. Vilka Novaka. Poudarili so, da je njegova izdaja pomembna za slovensko in primerjalno jezikoslovje in je hkrati spomenik trdoživosti in ustvarjalnosti Prekmurcev v težkih geopolitičnih razmerah.

Predsednik Drnovšek izdal že svojo drugo knjigo, tokrat v nemščini – Slovenski predsednik Janez Drnovšek je sredi novembra kosil pri avstrijskem kolegu Heinzu Fischerju. Šlo je za delovni obisk Hofburga, povod zanj pa je bila pravzaprav Drnovškova pisateljska dejavnost. Preden se je namreč sestal s Fischerjem, je Drnovšek v dunajskem rotovžu na Tednu knjige v Literarni kavarni pred okoli 200 obiskovalci predstavil svojo novo knjigo Vom Wesen der Welt (Bistvo sveta ali O bistvu sveta). Zanimivo je, da je knjiga pri Mohorjevi založbi iz Celovca izšla prej v nemščini kakor v slovenščini. Prevedla jo je avstrijska štajerska Slovenka dr. Andrea Haberl Zemljič, natisnjenih pa naj bi bilo tri tisoč izvodov.

V Angliji predstavljenih »six Slovenian poets« – Pri ugledni angleški založbi Arc Publications, ki izdaja samo poezijo, je te dni izšla zajetna knjiga Six Slovenian Poets. Projekt, ki je nastajal več let, je plod sodelovanja evropske mreže Literature Across Frontiers in Centra za slovensko književnost. Urednik Brane Mozetič je na založnikovo željo izbiral med sodobnimi slovenskimi pesniki in pesnicami, rojenimi po letu 1960, ki še nimajo opaznejše knjižne objave v angleščini. Tako je nastala knjiga, v kateri so tako v slovenskih izvirnikih kot angleških prevodih predstavljeni Vida Mokrin – Pauer, Maja Vidmar, Uroš Zupan, Peter Semolič, Nataša Velikonja in Gregor Podlogar. Uvodno širšo predstavitev slovenske literature je prispeval Aleš Debeljak, likovni motiv za naslovnico pa Andrej Brumen.

Janez Lotrič gorenjski slavček – Novembra je izšla izjemno dragocena knjiga Portreti gorenjskih glasbenikov. Napisal jo je dr. Franc Križnar, tudi sam Gorenjec in priznani muzikolog.

Zmagala na tekmovanju za zborovske dirigente na Švedskem – Mlada slovenska dirigentka Martina Batič je zmagala na tekmovanju za mlade zborovske dirigente (Eric Ericson Award), ki je potekalo v Uppsali in Stockholmu na Švedskem. Gre za najprodornejši mednarodni uspeh kakega slovenskega glasbenika na področju dirigiranja.

130 let Čipkarske šole v Idriji – Mestni muzej Idrija na gradu Gewerkenegg je pripravil prireditev v počastitev 130. obletnice delovanja Čipkarske šole Idrija. Na prireditvi so predstavili najnovejše strokovne publikacije o idrijski čipki in rezultate raziskave med klekljaricami ter osnovnošolci o papircih, ki se še vedno hranijo doma, in tradicionalnih znanjih v povezavi s klekljanjem idrijske čipke.

Mariborskega hotela Orel ni več – Položaj najbolj znanega mariborskega hotela se je zaradi upadanja poslovnega turizma, otežene dostopnosti do objekta in novih manjših hotelov na obrobju zelo poslabšal, zato so del hotela prenovili, del pa prodali. Zdaj bo tu zrasel Orlov trgovski center z različnimi trgovinami.

Portoroški hotel Palace bo končno obnovljen – Nov korak k obnovi starega hotela Palace v Portorožu je »požegnal« tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. Simonitijev govor je namreč pospremil položitev temeljnega kamna oziroma simbola začetka obnovitvenih del nekoč prestižnega hotela in arhitekturnega bisera Portoroža. V Portorožu so predstavili tudi projekt prenove in novo podobo portoroškega hotelskega kompleksa. Ob starem objektu bodo namreč zgradili sodoben prizidek. Z obnovo Palacea bodo odpravili tako imenovano »portoroško sramoto«, saj zapuščeni stari Palace že dolgo kazi podobo glavnega slovenskega obmorskega letovišča.

Kopija Robbovega vodnjaka že stoji pred magistratom – Trg pred ljubljanskim magistratom, kjer je dobro leto stal le torzo – stopnišče in čaša vodnjaka – od srede, 15. novembra, krasi kopija celotnega Robbovega vodnjaka. Originalni vodnjak treh kranjskih rek, ki ga je leta 1751 izdelal italijanski baročni kipar Francesco Robba, je trenutno v restavriranju, nato pa bo postavljen v povezovalni trakt Narodne galerije v Ljubljani.

Zamejci si želijo večjo finančno pomoč matične države – V Ljubljani so se 10. novembra predstavili zamejski športniki in športni funkcionarji iz Porabja, avstrijske Koroške in severne Italije. Veliko optimizma je v vseh naših rojakih, ki s pomočjo športa iščejo narodno identiteto in vez z matičnim narodom.

250 let od rojstva Antona Tomaža Linharta – Letos praznujejo stoletnico prve javne knjižnice v Radovljici in 250-letnico rojstva prvega slovenskega dramatika. V knjižnici so se zato odločili za ponatis prvega natisa Linhartovih komedij Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se ženi iz leta 1790.

Sto let od smrti Simona Gregorčiča – 24. novembra je minilo sto let od smrti enega največjih slovenskih pesnikov Simona Gregorčiča, ki je med ljudmi priljubljen še danes. O tem govorijo številne slovesnosti, posvečene »goriškemu slavčku«, pa tudi vse večji obisk spominskega muzeja v pesnikovi rojstni hiši. Posodobljeno muzejsko zbirko v Vrsnem so odprli 26. novembra.

Naj, naj, najlepši v Sloveniji – »Mesto vrtnic« Nova Gorica je dobilo še en laskav naslov, zdaj je tudi najbolj urejeno mesto med večjimi kraji. Poleg prve Nove Gorice sta v kategoriji večjih mest dobila priznanji Maribor in Novo mesto.

 Ptujski traminec najboljše slovensko vino – Traminec Nobl iz Ptujske kleti je že dobil serijo visokih mednarodnih odličij. Tudi strokovna komisija letošnjega Festivala vin, ki poteka v Ljubljani, je polnitev letnika 2005 ocenila z najvišjo oceno. S tem je postal absolutni zmagovalec med vsemi polnitvami, ki jih je ocenjevala strokovna komisija, in s tem je dobil status najboljšega slovenskega vina.

Za praznike dve knjižici – »Za praznik ti voščim« in »100 božično-novoletnih voščil«. V prvi knjigi je veliko dobrih in od srca izrečenih voščil za vse mogoče praznike, v drugi pa seveda veliko lepih besed za božič in novo leto.

Podobne teme: