Med tipične vseslovenske jedi zagotovo spadajo flancati, ki jih v različnih koncih Slovenije različno pripravljajo. Eden od receptov je tudi sledeč. Naj se vam cedijo sline kot so se nam.

 

 

Sestavine:

·        500 g moke

·        2 žlici razmehčanega masla

·        6 rumenjakov

·        4 žlice sladkorja

·        1 vrečka vaniljevega sladkorja

·        4 žlice ruma

·        7 žlic kisle smetane

·        3 žlice limoninega soka

·        0,5 žličke soli

·        olje za cvrtje

·        4 žlice sladkorja v prahu

 

 

Priprava:

Moko presejemo v skledo in v sredini naredimo jamico. Vanjo damo maslo, kislo smetano, rumenjake, sladkor, vanilin sladkor, rum, limonin sok in sol. Iz vseh sestavin zamesimo testo. Pregneteno testo mora biti malo bolj mehko kot za rezance. Testo pokrijemo in pustimo, da pol ure počiva.

Testo položimo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo 4 milimetre debelo. Testo s koleščkom (nožem) razrežemo na pravokotnike in v vsak pravokotnik od 2 do 3-krat zarežemo. Pred cvrtjem trakove med seboj prepletemo.

V večji posodi dobro segrejemo olje. V vročem olju zlato rjavo ocvremo flancate. Cvremo v veliki količini maščobe. Živilo mora v njej plavati. Za cvrtje uporabljamo maščobe, ki ne vsebujejo vode, kot na primer kokosova maščoba ali kakovostno domače olje. Maščoba za cvrtje je dovolj segreta, če se okoli lesenega roča kuhalnice delajo drobni mehurčki. Ko so flancati ocvrti, jih preložimo na papirnato brisačo, ki popivna odvečno maščobo.

Flancate preložimo na servirni krožnik, potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

 

Besedilo in foto: MS

 

Podobne teme: