Zgodilo se je v novembru 2007

Dan reformacije, 31. oktober – Je v Sloveniji državni praznik. Država je pripravila osrednjo proslavo, okoli 20.000 evangeličanov pa je praznik proslavilo z bogoslužji v 14 cerkvenih občinah. Najbolj je bilo praznično v Prekmurju oziroma na Goričkem, kjer je od 10 od 13 evangeličanskih cerkvenih občin oziroma gmajn. Te so sicer še v Apačah, Ljubljani in Mariboru.

Ob 1. novembru poklon preminulim – Grobovi bližnjih so okoli 1. novembra polni cvetja in sveč. Predsednik republike Janez Drnovšek je zaradi slabega počutja odpovedal polaganje vencev na ljubljanskih Žalah. Premier Janez Janša je položil vence na spomenika vojni za Slovenijo in borcem NOB-ja ter k Lipi sprave. Predsednik Državnega zbora France Cukjati pa se je ob dnevu mrtvih poklonil s polaganjem vencev na Teharjah, v celjskem Starem piskru in na Frankolovem. Minister za javno upravo Gregor Virant pa je v imenu vlade položil venec pobitim v Kočevskem rogu pred breznom pod Krenom. Delegacija predstavnikov političnega vrha je vence položila tudi v Gonarsu, Gorici in Gradcu. Na cerkveni praznik vseh svetih so v cerkvah in na pokopališčih po Sloveniji potekale maše in molitve za rajne. Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran jo je vodil pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo ob sodelovanju vojaške in policijske duhovščine.

Oče slovenske ustave o rojstvu države – Rojstvo slovenske države od strankarske razdelitve Slovenije pred drugo svetovno vojno, nastanka in razvoja Osvobodilne fronte, vloge katoliške cerkve v celotnem procesu, vzpostavitve in razvoja komunizma do mednarodnega priznanja Slovenije je tematika nove esejistične knjige pravnika dr. Franceta Bučarja, očeta slovenske ustave, predsednika slovenske skupščine v letih 1990-92. Knjiga nosi naslov Rojstvo države, še bolj zanimiv pa je podnaslov Izpred praga narodove smrti v lastno državnost.

Janša: odprte so vse možnosti, vključno z odstopom vlade – Janša je 13. novembra dejal, da je posebej skrb vzbujajoče dejstvo, da je bilo med volilno kampanjo za predsednika države veliko sil usmerjenih v to, da so slovensko vlado v času pred predsedovanjem Evropski uniji očrnili v tujini: »V države EU-ja in tudi v svet so šla iz Slovenije sporočila, ki situacijo v Sloveniji slikajo, kot da bi šlo za Belorusijo ali primerljivo državo.« Poudaril je, da takšne razmere otežujejo delo vladi tudi pri vodenju rutinskih in običajnih zadev, še posebej pa je oteženo delo pri pripravah na predsedovanje Evropski uniji. »Situacijo, ki je nastala, bomo v prihodnje še analizirali, vendar lahko že zdaj rečem, da so odprte vse možnosti, vključno z odstopom vlade,« je dejal in čez nekaj dni napovedal glasovanje o (ne)zaupnici.

Izglasovana zaupnica vladi – Državni zbor je 19. novembra z 51 glasovi za in 33 glasovi proti potrdil zaupnico vladi Janeza Janše, ki se je zahvalil za podporo in napovedal nadaljnje korake. Po glasovanju se je Janša zahvalil tistim, ki so glasovali za zaupnico, in tudi tistim, ki niso glasovali proti, ampak so se vzdržali, saj misli, da je tudi to pomemben signal. »Iz sporočila, da je vlada zelo slaba, a naj vseeno vlada še naprej, bomo potegnili nauk,« je povedal premier.

Referendum neuspešen – Volivci so poleg glasovanja za predsednika države svoj glas oddali tudi na referendumu o lastninjenju zavarovalnice Triglav. Večina je glasovala proti uveljavitvi novele. Proti uveljavitvi vladne novele je glasovalo več kot 71 odstotkov volilnih upravičencev, za uveljavitev novele, ki bi 35 odstotkov Zavarovalnice Triglav prenesla na Kapitalsko družbo, ta pa bi prihodke iz upravljanja s temi delnicami morala nameniti za pokojninsko in invalidsko blagajno, pa je glasovalo približno 29 odstotkov volivcev.

Slovenska vlada bo predstavljala celotno Evropsko unijo – Slovenska vlada v prvi polovici prihodnjega leta, ko bo naša država predsedovala Evropski uniji, ne bo vodila le države, temveč bo predstavljala celotno unijo. Predsednik vlade Janez Janša in ministri bodo vodili srečanja Evropskega sveta in posameznih sestavov Sveta EU, predstavljali bodo delo Sveta EU pred Evropskim parlamentom in zastopali unijo v odnosu do tretjih držav. Ob nesoglasjih članic EU glede pomembnih vprašanj bodo člani slovenske vlade pomemben posrednik za dosego kompromisa. Janša bo kot premier predsedujoče vodil Evropski svet, najvišje politično telo unije, ki ga sestavljajo predsedniki držav ali vlad članic EU ter predsednik Evropske komisije. Tako bo vodil srečanje Evropskega sveta, ki bo junija in na katerem bodo voditelji sedemindvajseterice sprejemali najpomembnejše politične odločitve in določali politične smernice za prihodnost. Pod vodstvom slovenskega premiera bo potekal tudi marčevski neformalni sestanek sveta, namenjen obravnavi aktualnih tem.

Kako se skozi mesec prebiti s 400 evri? – Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak je naslovila pismo na predsednika vlade Janeza Janšo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi podražitev. Obenem sprašuje vlado, kaj namerava storiti za zagotovitev preživetja najbolj ogroženim skupinam, med katerimi je največ starejših, torej upokojencev. Kožuhova v pismu opozarja na slab položaj nekaterih upokojencev, ki jih je v Sloveniji okrog 520.000. ZDUS namreč skrbi, kako bo zimo preživelo 82.549 upokojencev, ki imajo pokojnino manjšo od 300 evrov.

Leto 2008 Trubarjevo leto – Koordinacija za proslavo ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja, ki bo prihodnje leto, je bila po besedah predsednika koordinacijskega odbora za državne proslave Aleksandra Zorna predlagana že pred dvema letoma. Zorn je poudaril, da bo Unesco zelo verjetno na seznam obletnic dodal Trubarjevo obletnico rojstva, zaradi katere bo od 5. do 7. junija v Ljubljani simpozij o Trubarju. Veliko slavje bo tudi na tako imenovani Trubarjevini, v Trubarjevem rojstnem kraju, v Velikih Laščah.

O koroških Slovencih v Avstriji – Janez Janša je v intervjuju za avstrijski Profil menil, da je prišlo do napredka pri dvojezičnih šolah in vrtcih, ne pa tudi pri tablah. Premier Janša vidi kot spodbudo to, da narašča število otrok v dvojezičnih šolah in vrtcih. Dodal pa je: »Pri krajevnih tablah pa smo obtičali, kar je obžalovanja vredno.« Poleg tega je napovedal, da glede vprašanj manjšine ostaja glavni sogovornik slovenske strani avstrijska vlada na Dunaju in ne koroška deželna vlada. Na vprašanje, kako ocenjuje koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, je odvrnil, da ga do sedaj še ni srečal.

Premier odprl predstavništvo v Šanghaju – Premier Janez Janša je uradno obiskal Kitajsko. Obisk je sklenil s slovesnim odprtjem predstavništva Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti). Slovenska gospodarska delegacija je štela 55 članov.

Janša s kraljico Elizabeto II. – Predsednik vlade je bil 14. novembra na uradnem obisku v Veliki Britaniji. Gre za prvi uradni obisk kakega slovenskega premiera v tej državi doslej. Janšo je med drugim sprejela britanska kraljica Elizabeta II., srečal se je tudi z Gordonom Brownom. V ospredju pogovora obeh premierov so bile predvsem evropske teme, izmenjala pa sta tudi stališča o boju proti podnebnim spremembam in o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Ob dnevu Rudolfa Maistra – V Sloveniji smo obeležili dan generala Rudolfa Maistra, slovenskega domoljuba, ki ni bil le slovenski častnik, ampak tudi umetnik, pesnik in bibliograf. Osrednja državna proslava, kjer je zbrane nagovoril minister za šolstvo in šport Milan Zver, je potekala v Gornji Radgoni. Na njej je Zver poudaril, da govoriti o Maistru pomeni govoriti o domovini ter o ljubezni do domovine. Ob tem državnem prazniku se spominjamo 23. novembra 1918, ko so general Maister in njegovi borci prevzeli vojaško oblast v Mariboru in tako odločilno utrdili slovensko severovzhodno mejo. Dan Rudolfa Maistra je državni praznik šele dve leti, a ni dela prost dan.

V Lizboni o Evro-sredozemski univerzi v Piranu – Zunanji minister Dimitrij Rupel je na plenarni seji zasedanja zunanjih ministrov držav evrosredozemskega partnerstva (Euromed) v Lizboni predstavil pobudo za ustanovitev Evro-sredozemske univerze. Ta bi imela sedež v Piranu, ki je kot pomembna nadgradnja obstoječe mreže univerz priznana tudi v sklepnem dokumentu tokratnega zasedanja. Minister je poudaril, da sta Slovenija kot »križišče različnih civilizacij in kultur« ter Piran kot dvojezično mesto idealna lokacija za univerzo.

Za mlade služba v Bruslju – Novinar Tino Mamiæ iz Primorskih novic piše, da je predsedniški kandidat Lojze Peterle skupaj s svojo bruseljsko ekipo koprskim študentom predstavil, kako iskati službo v evropskih inštitucijah in kje dobiti potrebne informacije. Tovrstne izkušnje so po njegovem odlična priložnost za mlade. »Evropski parlament je tista inštitucija, ki mladim največ ponuja,« je v koprskem gledališču mladim povedal evropski poslanec. Pripravništvo ali praksa v Bruslju pomeni odlično odskočno desko za mlade na začetku kariere. Evropske inštitucije ponujajo službe za (ne)določen čas, pa tudi tri- do petmesečna pripravništva. Trenutno v evropski prestolnici dela več kot 500 Slovencev, Slovenija pa nekaterih mest, ki so na razpolago, še vedno ne zasede. Možnosti za zaposlitev je najti znotraj EU-ja prek centralne agencije EPSO ali prek posameznih inštitucij: parlamenta, komisije, sveta, sodišča, računskega sodišča, ekonomsko-socialnega odbora, odbora regij in varuha človekovih pravic. Predpogoj vsake službe je znanje vsaj dveh uradnih jezikov – slovenščine in enega izmed delovnih jezikov: angleščine, nemščine ali francoščine.

Novo novinarsko društvo – Marsikdo v Sloveniji ni zadovoljen z obstoječim novinarskim društvom, ki mu predseduje Grega Repovž, od pred kratkim tudi urednik Mladine. Zato so v prostorih Nove revije ustanovili novo novinarsko organizacijo Združenje novinarjev in publicistov, njen predsednik pa je Peter Jančič, nekdanji odgovorni urednik Dela in novinar Večera. Ustanovitelji pojasnjujejo, da izhajajo iz ocene, da je sedanja organiziranost novinarstva neustrezna, težave profesije pa so velike, zato si bodo prizadevali za boljše novinarstvo, profesionalno ravnanje, urejenost in boljši servis javnosti. Jančič je povedal, da so sprejeli statut in oblikovali organe združenja, ta čas je pod ustanovno listino približno 20 podpisnikov, novinarjev in urednikov iz več novinarskih hiš.

Novi predsednik SLS – Člani Slovenske ljudske stranke (SLS) so na volilnem kongresu za novega predsednika stranke izvolili Bojana Šrota, ki je tudi celjski župan. Podpredsednika stranke sta postala Janez Podobnik in Irena Majcen. Bojan Šrot želi stranko popeljati v sam vrh slovenske politike.

Protest za višje plače – V Ljubljani je 17. novembra več deset tisoč delavcev, študentov in upokojencev na množičnem protestu izrazilo nezadovoljstvo z nižjimi plačami in povečevanjem socialnih razlik. Zahtevali so dvig plač, pravičnejšo delitev dobičkov podjetij z udeležbo zaposlenih in boj proti vse večjim socialnim razlikam.

Višje pokojnine – Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je sprejel sklep o povišanju novembrskih pokojnin, in sicer za dva odstotka. Upokojenci pa bodo dobili tudi poračun razlike za prvih deset mesecev tega leta. Uskladitev za tekoči mesec bo pokojninsko blagajno obremenila še za približno šest milijonov evrov.
 
V drugem četrtletju v Sloveniji 0,3 odstotka več prebivalcev – Sredi letošnjega leta je v Sloveniji živelo 2.019.406 prebivalcev, 1.024.281 žensk in 995.125 moških. Število prebivalcev Slovenije se je tako v letošnjem drugem četrtletju povečalo za 5809 oseb oziroma za 0,3 odstotka. Med temi je bilo 5683 oziroma 97,8 odstotka tujcev s prijavljenim prebivališčem v Sloveniji, kar pomeni, da se je število slovenskih državljanov, brez tistih, ki začasno prebivajo v tujini, povečalo za 126 oseb.

Število kmetij se je v dveh letih znižalo za 2,4 odstotka – V Sloveniji se s kmetijsko pridelavo ukvarja 75.341 kmetijskih gospodarstev in ta obdelujejo skoraj 490.000 hektarov kmetijskih zemljišč in redijo 442.600 glav velike živine. V primerjavi z letom 2005 se je število kmetijskih gospodarstev zmanjšalo za 2,4 odstotka, vendar pa je obseg kmetijske pridelave ostal približno na enaki ravni kot v letu 2005.

89 let slovenščine na sodiščih – Letos prvič praznujemo dan slovenskega pravosodja, ki zaznamuje datum, ko so na sodiščih za uradni jezik določili slovenščino. Uredba, ki je začela veljati 4. novembra 1918, je prvi pravni dokument na poti k samostojnosti slovenskega sodstva, poleg jezika pa je določila ureditev in delovanje takratnega pravosodja. Sodbe so se skladno z uredbo začele razglašati v imenu zakona. Uredba je poleg sodišč zavezovala tudi pravdništva in druge pravosodne organe. Slovensko pravosodje je svoj dan praznovalo na posebni slovesnosti, kjer so podelili tudi priznanja uspešnim uslužbencem. Medalje za izredne delovne uspehe sta podelila pravosodni minister Lovro Šturm in predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen.

Švicarska turistična nagrada po Kopru letos še Idriji -Na največjem švicarskem turističnem sejmu v Luganu so podelili nagrade 30 krajem iz vsega sveta, ki so na začetku turistične poti, a imajo za razvoj turizma velike možnosti. Po Kopru, ki je lani kot prvi v Sloveniji dobil to nagrado, se je letos med dobitnike vpisala Idrija.

Stanovanja v Ljubljani se še kar dražijo – Analiza je pokazala, da je povprečna oglaševana cena enosobnih stanovanj presegla mejo 3000 evrov na kvadratni meter. Višajo se tudi cene pisarniških prostorov v Ljubljani, medtem ko so najemnine stabilne. Med stanovanji, ki jih ponujajo na ljubljanskem trgu, je največ dvosobnih (29,6 odstotka) in trisobnih (29,3 odstotka), sledijo pa enosobna (15,1 odstotka), garsonjere (14,7 odstotka), štirisobna (6,5 odstotka) ter pet- in več sobna (4,7 odstotka).

Čevlji z idrijsko čipko in muzikal v Bruslju – Pred začetkom predsedovanja Evropski uniji se je Slovenija pod pokroviteljstvom evropske poslanke Romane Jordan Cizelj v Bruslju predstavila z dvema dogodkoma: v Evropskem parlamentu so 20. novembra odprli razstavo unikatnih čevljev z naslovom Čevlji z idrijsko čipko/Sodobnost, vpeta v tradicijo, uveljavljene slovenske oblikovalke Alje Novak. Dan kasneje pa sta se bruseljskemu občinstvu Glasbeno gledališče in orkester I. gimnazije v Celju predstavila z muzikalom Lepotica in zver.

Petelinji zajtrk je dobil zlato rolo – Novi slovenski celovečerni film Petelinji zajtrk si je do 1. novembra, v enajstih dneh predvajanja v kinematografih, ogledalo že 26.531 gledalcev. S tem si je film, ki ga je po literarni predlogi Ferija Lainščka in v produkciji Arsmedie režiral Marko Naberšnik, prislužil prvo zlato rolo, ki jo podarjata Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej z namenom, da organizirano pripomoreta k promociji slovenskega filma in povečata njegovo konkurenčnost v domačih kinodvoranah.

Godalni kvartet Tartini navdušil v Buenos Airesu – Godalni kvartet Tartini je oktobra in v začetku novembra odigral turnejo po Argentini. Nastopil je v Salti, Jujuju, Rosariu, Tandilu in Buenos Airesu ter na vseh koncertih navdušil publiko in kritiko. V eni od izdaj argentinskega dnevnika La Nacion je na kulturni strani izšla odlična kritika koncerta v buenosaireškem teatru Gran Rex. Argentinski glasbeni kritik Juan Carlos Montero je izpostavil njihovo brezhibno in popolno muzikalnost ter izvrstno tehniko.

Iz Litije do Čateža – 21. tradicionalnega popotovanja iz Litije do Čateža, dolgega 20 kilometrov, kjer se popotniki sprehodijo po tradicionalni Levstikovi poti, se je letos spet udeležilo na tisoče ljudi, saj je to najmnožičnejša rekreacijsko-kulturna prireditev v Sloveniji.

Avstralski trgovec bo odprl še več svojih trgovin v Sloveniji – Harvey Norman je potrdil odprtje treh novih trgovin v letu 2008. Gradbena dela se bodo pričela v novem letu. Nove trgovine bodo v Kranju, Celju in Novem mestu. Vsaka od njih bo velika približno 4500 kvadratnih metrov.

Elektrika spet dražja – Račun za električno energijo za gospodinjstva se bo s 1. januarjem prihodnje leto v povprečju zvišal za šest odstotkov.

Za svojce obsojene na smrt le sramotnih 800 Evrov – Ob pregledu arhiva ministrstva za pravosodje so v dveh kovinskih zabojnikih našli 5475 kartonov zapornikov z oznako "politiæno", med njimi tudi kartone znanih obsojencev: Jožeta Pučnika, Črtomirja Nagodeta in Ljuba Sirca. "Tu gre za tiste politične zapornike, ki so bili obsojeni in zaprti v Sloveniji med letoma 1945 in 1988," je na novinarski konferenci pojasnil minister za pravosodje Lovro Šturm. Podatki so pomembni za znanstvene namene in za prizadete ter njihove svojce, ki lahko za storjene krivice zahtevajo odškodnino. Za svojce obsojencev na smrt so bile odškodnine po veljavnem zakonu le približno 800 evrov.

Mariborsko kadetnico obnavljajo – Sodila je v sklop štirih kadetnic v avstro-ogrski monarhiji, ki jih je ustanovil cesar Franc Jožef I. za izboljšanje šolanja svojih častnikov.

Ministrstvo za obrambo se je leta 2000 s Slovensko vojsko lotilo temeljite obnove.

Obnova kadetnice poteka pod geslom Simbol preteklosti – navdih prihodnosti. Obnova bo končana jeseni 2008 in bo predvidoma stala 28,4 milijona evrov. Mariborska kadetnica z vso svojo pestro zgodovino še vedno velja za enega najpomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov.

Doslej javnosti povsem "skrita" dela slovenske avantgarde na ogled javnosti – Razstava Novo odkrita dela Ivana Čarga in slovenske zgodovinske avantgarde, ki so jo v zasebni ljubljanski galeriji Isis odprli pred kratkim, bo med ljubitelji likovne umetnosti pa tudi med strokovnjaki nedvomno požela veliko pozornosti. S predstavitvijo 48 del Ivana Čarga, Avgusta Černigoja, Edvarda Stepančiča, Iva Spinčiča in drugih slovenskih umetnikov avantgardnih gibanj iz obdobja med obema vojnama se namreč odpira prostor za novo proučevanje in vrednotenje te umetnostne smeri. Posebno odkritje razstave pa sta (edini?) dve likovni deli skladatelja Marija Kogoja.

Tudi Slovenec med pionirji elektronske umetnosti – Čeprav je računalnik v polju umetnosti že dve desetletji nekaj povsem samoumevnega, se le malokdaj vprašamo, kje se je vse skupaj sploh začelo. Odgovor ponudil ljubljanski Mednarodni grafični likovni center z razstavo Edvard Zajec – Umetnik in računalnik: od začetkov do sedanjosti. Retrospektivna razstava je predstavila dela Tržačana slovenskega rodu, ki ga Frank Popper v knjigi Art of the Electronic Age uvršča med 27 pionirjev elektronske umetnosti. Pregledna razstava Zajčevih del bo odprta do 13. januarja 2008. Edvard Zajec se je rodil leta 1938 v Trstu. Po enem semestru študija arhitekture v Ljubljani je odšel v ZDA, kjer je študiral na clevelandski Cooper School of Art. Leta 1964 se je vrnil v Trst in se vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, kjer je diplomiral iz slikarstva pri profesorju Gabrijelu Stupici. Po diplomi se je vrnil v ZDA in vpisal slikarsko specialko na Ohio University. Leta 1968 je končal študij in začel pri umetniškem delu uporabljati računalnik. Leta 1969 je izdelal prvo serijo računalniških grafik R.A.M. Delo na področju računalniške umetnosti je nadaljeval z Matjažem Hmeljakom, sistemskim inženirjem na tržaški univerzi. Skupaj sta izdelala programe računalniške grafike T.V.C., L.M.C, Matrix in druge. Leta 1979 pri Založbi tržaškega tiska izide interaktivna knjiga Infomatrix, Knjiga likovnih dialogov. Leta 1980 je dobil ponudbo za poučevanje na Syracuse University v državi New York, kjer je ustanovil oddelek za računalniško umetnost, ki ga vodi še danes.

Seminar ob 60-letnici samostojnega političnega nastopanja Slovencev v Italiji – Ob 60-letnici obnovitve samostojnega političnega nastopanja Slovencev v sedanjih državnih mejah Italije je Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček organiziral v Trstu seminar, ki je osvetlil genezo nastanka edine slovenske etnične stranke v Italiji, Slovenske skupnosti, in okoliščine, v katerih je ta stranka nastala. Uvodoma so se z minuto molka poklonili spominu Mirka Špacapana, deželnega svetovalca Slovenske skupnosti, za katerega smrt so izvedeli le nekaj ur pred začetkom seminarja.

Oljčno olje je združilo Brda – Ekstra deviško oljčno olje iz Goriških brd in Collia poslej nastopata pod skupno blagovno znamko Uelije. Projekt Uelije, ki ga Brici bolj poznajo pod imenom Torklja, saj je bila prva faza projekta prav postavitev oljarne na Dobrovem, sta na razpis programa Interreg IIIA Slovenija-Italija prijavili občina Brda in Ersa – kmetijsko-svetovalna služba iz Červinjana. K sodelovanju sta privabili številne partnerje z obeh strani meje, od EU-ja pa sta prijateljici »iztržili« 300.000 evrov. V okviru projekta, katerega cilj je bila zasnova blagovne znamke, ki bo povezovala briške oljarje z obeh strani meje ter jih predstavila pod skupnim imenom Uelije, so potekale različne strokovne študije, kot so proučevanje zgodovine oljkarstva, avtohtonih oljčnih sort, pridelave olja in še česa, k čemur so velik del prispevali tudi italijanski partnerji.

Primorski vinarji skupno pridelajo približno tretjino vsega slovenskega vina – Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 24.197 hektarjev vinogradov (po digitalnih posnetkih), od tega je le približno 17.000 hektarjev registriranih. Štajerska na 6715 hektarjih in Primorska na 5900 hektarjih registriranih vinogradov pridelata približno enake količine grozdja oziroma vina. Vinogradništvo pa je še posebnega pomena za Brda. Briška klet prav ta čas praznuje 50. obletnico delovanja in razvoja. Z njo je tesno povezanih 600 zadružnikov in njihovih družin. Poleg osrednje kleti pa se v Brdih s pridelavo vina ukvarja še 135 družin, ki vino stekleničijo in ga prodajajo po vsem svetu, pišejo Primorske novice.

Soška fronta obujena – Srečanje zbiralcev stare vojaške opreme, ki ga je že tretjič pripravilo Društvo soška fronta Nova Gorica, je v šempetrski Hit šport center znova privabilo množico zbirateljev, pa tudi radovednežev in kupcev starih predmetov. Stare vojaške čelade, nože, bajonete, uniforme, pa tudi razglednice, fotografije in stvari iz vsakdanjega življenja, kot so vaze, likalniki, ure in krožniki, je ponujalo na ogled in v prodajo 80 zbiralcev iz Avstrije, Italije, Nemčije, Češke, Hrvaške, Srbije in Slovenije. Srečanje iz leta v leto privablja vse več tujih zbiralcev. Cene starin se gibljejo od pol evra za razglednico do celo nekaj tisoč evrov za denimo zelo redko vojaško čelado.

Mis Slovenije Tadeja Ternar iz Beltincev bo na Kitajskem predstavila naše kamnine – Mis Slovenije Tadeja Ternar bo v okviru predstavitev za zaključni izbor mis sveta predstavila tri slovenske minerale in kamnine. Z njimi bo Slovenijo predstavila kot deželo Krasa, dobrega vina in dragocene geološke dediščine.

Hotel Golf na Bledu najboljši v Evropi in Sredozemlju – Blejski hotel Golf je prejel laskavi naziv najboljšega resorta v Evropi in Sredozemlju v letu 2007, so sporočili iz založbe Conde Nast Johansens, ki izdaja mednarodne vodnike o luksuznih hotelih. Za to nagrado so se potegovali še trije hoteli, ki so bili na podlagi priporočil gostov in ocen neodvisnih inšpektorjev izbrani med več kot 430 hoteli po svetu, objavljenimi v mednarodnem vodniku o luksuznih hotelih Recommended Hotels & Spas.

Velika proslava ob 60-letnici slovenskega KPD Bazovica – 1500 članov – Povezovalec slovenskih društev na Hrvaškem – »Bazovica, ti predragi si naš dom …« so začetni verzi himne slovenskega kulturno-prosvetnega društva Bazovica, ki že 60 let povezuje naše rojake na Reki in ob Kvarnerju. Veličastna prireditev v veliki dvorani Hrvaškega kulturnega doma na Sušaku je pomenila vrhunec tedna slovenske kulture na Reki, s katerim so rojaki počastili visok jubilej društva.

Že 23. knjižni sejem v ljubljanskem Cankarjevem domu – 28. 11. se je odprl že 23. knjižni sejem, kjer je bilo predstavljenih 14.000 knjig, od njih jih je 4.000 izšlo zadnje leto. Cankarjev dom je pred odprtjem gostil tudi slavnostno podelitev knjižnih nagrad. Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo je Združenje založnikov pri GZS-ju letos podelilo Slavku Preglu, ki je v 40 letih delovanja pustil globok pečat na različnih področjih založništva v Sloveniji, kot tudi na mednarodnem področju. Nagrada za literarni prvenec je šla v roke Gabrijeli Babnik za roman Koža iz bombaža, nagrado za najboljšo mlado prevajalko pa je prejela Nada Grošelj s prevodoma Ugrabitev Prozerpine Klavdijana in Zgodovina branja Alberta Manguela.

(kam)

Podobne teme: