Koncer t »Šopek nageljnov in bosiljka prepleten sevdahom«

Koncert Banjaluka 17-5-2013a

Koncert Banjaluka 17-5-2013a

Društvo Slovencev »Triglav« je v mestnem gledališču »Jazavac« 17. maja 2013 priredilo koncert z naslovom »Šopek nageljnov in bosiljka prepleten sevdahom«. Na koncertu so nastopile štiri pevske skupine.

Pevska skupina slovenskega društva »Planika« iz Zrenjanina je tokrat prvič nastopila v Banjaluki. Ostali dve pevski skupini iz Slovenije, LPZ Medvode in Un’s Trboul, sta že večkrat gostovali v našem mestu. Ansambel Zdravka Ćosića ni potrebno posebej predstavljati, saj ga Banjalučani dobro poznajo. Pesmi, ki jih pojejo pevci te skupine skupaj z instrumentalno spremljavo, polnijo dvorane Banskega dvora.

Voditelj koncerta Nebojša Kuštrinović je v veznem tekstu predstavil nastopajoče pevske skupine in skupaj z intrerpretatorji spletal šopek slovenskih narodnih pesmi, starogradskih pesmi in sevdalink.

Koncerta se je udeležilo veliko število poslušalcev, med katerimi sta bila poleg pomembnih ljudi iz Slovenije in mesta Zrenjanina iz Republike Srbije tudi bivši ambasador BiH in današnji svetovalec za mednarodne odnose Mesta Banjaluke, gospod Milan Balaban ter konzul konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki Branko Zupanc.
Sodeč po aplavzu, s katerim so poslušalci nagradili nastopajoče, je potrditev, da nas pesem združuje, oživlja in osrečuje. Pesem je odraz kulture naroda in ohranitev njegovega obstoja.

Besedilo in foto: Ana Kunjadič

Več v reviji Moja Slovenija 6/2013

Podobne teme: