Slovenski slavčki so poleteli

 V Sloveniji je vsako leto skoraj ducat festivalov domače glasbe, pa tudi drugih večjih prireditev, ki za mnoge pomenijo predvsem druženje z domačo glasbo in prijatelji.

Varstveno delovni center INCE iz Mengša, Radio Veseljak in najbolj brani slovenski dnevnik Slovenske novice pa na pobudo spodaj podpisanega vsako leto pripravijo tudi veliko dobrodelno prireditev z naslovom Slovenski slavček, na kateri se podelijo trenutno najbolj priljubljenim glasbenim skupinam lepe umetniške skulpture, ob tem pa še kopica drugih priznanj za dosežke na narodno-zabavni sceni.

Mnogo dobrih ljudi

27. oktobra zvečer je bila v dvorani Komunalnega centra v Domžalah že trinajstič zapovrstjo takšna velika sklepna dobrodelna prireditev, ki so jo enako kot vsa prejšnja leta širokosrčno podprli mnogi posamezniki in podjetja. Tudi letos je bila generalna pokroviteljica delniška družba BTC iz Ljubljane, sopokrovitelji pa so bili Zavarovalnica Triglav, Banka Domžale, Telekom Slovenije in Radio Veseljak. Za ozvočenje in osvetljavo je poskrbel mojster Jože Pirman, skulpture slavčkov je ustvaril kipar Miha Kač, krono za kralja polk in valčkov in vse druge napise pa je izdelal Franc Dečman z Vira pri Domžalah. Sklepna prireditev se je odvijala na sceni Marjana Gabrila, za cvetlično dekoracijo je poskrbela Vrtnarija Hubad z Dobena, prireditev pa je tudi tokrat vodil Janez Dolinar, vendar sam, kajti njegova sicer stalna sovoditeljica Betka Šuhel pričakuje otročička. Glasovanje na Radiu Veseljak je izpeljal voditelj Franci Peternel s pomočjo računalniškega strokovnjaka Petra Črešnovarja in pod budnim očesom direktorja Avguština Vidmarja.

Od Golice do Zadnjega direndaja

Prireditev so z Avsenikovo skladbo Na Golici začeli Veseli svatje, letošnji bronasti slavčki, ki pa so prejeli še eno laskavo priznanje – postali so najbolj obetavna glasbena skupina. Veseli svatje so sestavljeni iz gorenjskih in štajerskih muzikantov, odlični pa so tako po instrumentalni kot pevski izvedbi. Še posebej izstopa pevka Anita Kadenšek. Srebrni slovenski slavček 2006 je pristal v rokah mladega horjulskega ansambla Čepon, ki je s seboj pripeljal tudi kar tri avtobuse navijačev. Čepone vodi vodja nekdanjega ansambla Rž Marjan Ogrin, zanje pa piše tudi lepe melodije. Zlati slavček je postal družinski ansambel Frančič iz Šentjerneja, ki raste v vse boljšo skupino, pozornost pa je vzbudil tudi z velikanskim petelinom, v katerega je bil oblečen Martin Rolih, večkrat pa si šentjernejsko maskoto nadene tudi župan Franc Hudoklin. Veliko svojih zvestih privržencev je v Domžale pripeljal tudi Ansambel Simona Ceglarja, ki je tokrat prejel kar rubinastega slavčka. Čeprav so v ansamblu le trije člani, delujejo na odru suvereno, še posebej lepo pa je pevka Monika Kovačič odpela Klavžarjevo in Zupančevo Jesen ihti. Najvišje priznanje – diamantni slavček – je tokrat pristalo v rokah odličnega novomeškega ansambla Rubin, ki pa se je izkazal tudi z darilom INCE-ju v višini 70.000 tolarjev. Kralj polk in valčkov je postal Ottavio Brajko iz Izole, ki je dejal, da je kralj samo tedaj, ko igra in ko mu poslušalci navdušeno ploskajo. To se je zgodilo tudi v Domžalah, pri igranju pa sta mu tovariško pomagala člana njegove skupine Vojko Srebrnič in Ivan Dobrinčič. Največ aplavza pa so poželi izjemni glasbeniki in pevci, ki ohranjajo ljudsko izročilo, Šentjurski muzikanti. To so Franc Šuster, Franc Jazbinšek, Beno Pečar in Vinko Frece. Vsi štirje so postali častni godci Slovenije. Še posebej lepo so jih presenetile njihove žene, ki so prišle naskrivaj na prireditev, tako da so lahko skupaj z njimi doživele veliki trenutek. Vsi štirje igrajo že skoraj pol stoletja, še posebej pohvalno pa je, da obujajo k življenju res duhovite ljudske napeve in šegave pesmi. Najbolj so vžgali s pesmijo o Zadnjem direndaju, ko menda vsi tisti, ki znajo preveč uživati življenje, sicer pridejo v pekel, a tudi tam je treba znati hudiču zaviti rep. Souvanovo nagrado za življenjsko delo za pisanje besedil je prejel Branko Zupanc, v imenu avtorskega združenja SAZAS (Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije) in Društva pesnikov slovenske glasbe pa sta mu jo predala Malči Božič, lanskoletna Souvanova nagrajenka, in Vili Bertok, predsednik društva pesnikov.

Veseljaki

Tudi trinajsta dobrodelna prireditev Slovenski slavček je lepo uspela, zadovoljen pa je bil tudi direktor INCE-ja Peter Svetina, ki je znal brezhibno povezati organizacijske niti, hkrati pa je bil izkupiček prireditve tudi tolikšen, da bo kar nekaj varovancev vendarle lahko odšlo na tako želeni izlet. Sicer pa so štirje varovanci iz Most pri Komendi pod vodstvom Primoža Kosca, zbrani v ansamblu Veseljaki, na začetku prireditve pokazali, da so tudi sami dobri glasbeniki. Varovanci INCE-ja so duševno manj razviti posamezniki, ki del svojega časa prebijejo v posebnih delavnicah, več kot trideset pa jih tudi stalno živi v Naši hiši v Grobljah pri Domžalah. Pri tovrstnih prizadetih osebah namreč nastane velika težava, kje naj prebivajo na starost, ko izgubijo starše. Pred dvema letoma so jim v Grobljah postavili zelo lepo hišo. Okoli desetina sredstev je bila zbrana prav s to prireditvijo. Trinajsti Slavček je znova opozoril, da vsi ljudje nimajo te sreče, da bi zdravi dojemali ta svet in se enakovredno veselili lepot življenja z drugimi ljudmi, po drugi stani pa je združil veliko mladih in starejših glasbenikov, posebno pa še vse ljudi dobrega srca, ki pa jih je veliko tako med muzikanti kot med poslušalci.

Ivan Sivec

Podobne teme: