Zgodilo se je v marcu 2009

Minilo je prvih sto dni vlade premiera Boruta Pahorja, ki so jih zaznamovali spopadanje z gospodarsko in finančno krizo, pogajanja s sindikati, blokada Hrvaške, pogajanja s podporniki referenduma proti vstopu Hrvaške v Nato in EU ter prva interpelacija proti notranji ministrici Katarini Kresal zaradi izdajanja odločb tako imenovanim »izbrisanim«.

Slovenska vlada je načelno podprla predlog Evropske komisije za mediacijo pri reševanju vprašanja slovensko-hrvaške meje, zaradi katerega je Slovenija decembra tudi blokirala nadaljevanje hrvaških pogajanj z EU, kasneje pa še zaradi vstopa v Nato. Hrvaška vlada je uradno odgovorila, da pozdravlja pobudo Evropske komisije o mediaciji, bo pa dodala tudi svoje pogoje o vlogi posrednika oziroma ne bo odstopila od pravne rešitve vprašanja, in to na sodišču v Haagu, s čimer se Slovenija ne strinja. Komisar za širitev Olli Rehn ter slovenski in hrvaški zunanji minister Samuel Žbogar in Gordan Jandroković nadaljujejo z rednimi pogovori. Tako slovenski veto Hrvaški ostaja. Češko predsedstvo EU je preložilo pogajalsko konferenco z marca na 24. april.

Odstopil predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS), sicer celjski župan Bojan Šrot, do kongresa bo stranko vodil Janez Podobnik. Kot glavni razlog za prenehanje vodenja stranke je Šrot navedel županovanje v Celju, po njegovih besedah pa največji del politike poteka v Ljubljani. Pojasnil je, da je bil edini predsednik parlamentarne stranke brez funkcije v Ljubljani, kar je od njega terjalo veliko energije.

Ustavno sodišče je zavrglo predlog Stranke slovenskega naroda za zadržanje ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato.

Nadzorni svet Istrabenza je na večurni seji sprejel odstop Igorja Bavčarja, ki v Istrabenzu ostaja do 15. maja. V tem času bodo oblikovali kadrovsko komisijo, ki bo razmislila o širitvi uprave, Bavčar pa naj bi do 15. maja pripravil sanacijski načrt. Bavčar je sicer potrdil, da je Istrabenz insolventen, kar pomeni, da je zapadel pod zakon o finančnem poslovanju podjetij. Uprava Istrabenza ima tako dva meseca časa, da obveznosti poravna v prisilni poravnavi – sicer čez 60 dni sledi stečaj.

Davčna uprava je izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2008, drugega pa bo v prvi polovici maja. Letos se pričakuje več doplačil kot vračil. Po podatkih Dursa bodo davčni zavezanci, zajeti v prvi sveženj, morali doplačati 46,3 milijona evrov, medtem ko bo država vrnila 45,1 milijona. Povprečni znesek vračila sicer znaša 181,1 evra, doplačila pa 193,4 evra.

Število brezposelnih se je konec februarja povečalo že na 77.182 oseb, pri čemer se je v letošnjih prvih dveh mesecih na Zavodu RS za zaposlovanje na novo prijavilo okoli 21.000 ljudi. Ker je največ odpuščanja v industriji in gradbeništvu, se povečuje delež brezposelnih moških, prav tako pa tudi mladih in brezposelnih z nižjimi stopnjami izobrazbe.

Slovenija bo imela po napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj štiriodstotno skrčenje obsega bruto domačega proizvoda. Po njihovih napovedih naj bi bilo konec leta 100.000 brezposelnih.

Vlada premiera Boruta Pahorja pripravlja tretji sveženj protikriznih ukrepov, ki jih je najprej obravnavala ekipa kriznih ministrov. Med drugim se omenja subvencioniranje polnega delovnega časa, sklad za začasno presežne in podaljševanje delovne dobe, ki naj bi bila za ženske in moške enaka, in sicer 65 let.

SDS je objavil poziv, naj se Titove spomenike umakne v muzeje, ulice in trge, ki nosijo njegovo ime, pa preimenuje. Predloga niso podprle ne politične stranke in ne občine, kjer imajo trge ali ulice poimenovane po Titu.

Predsednik republike Slovenije Danilo Türk je 6. marca razpisal volitve v Evropski parlament, ki bodo 7. junija letos.

Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik je na slovesnosti na univerzi v belgijskem Gentu prejel častni doktorat te univerze. Kot so v obrazložitvi zapisali na univerzi, visoko cenijo prispevek komisarja Potočnika v prizadevanjih Evropske komisije za podporo in spodbujanje evropske raziskovalne politike.

V središču mesta, na ulici Komenskega 11, so slavnostno odprli prostore, kamor se je pred kratkim preselil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Navzoče sta pozdravila minister dr. Boštjan Žekš in župan občine Ljubljana Zoran Janković. V uvodu je minister dr. Boštjan Žekš izrazil zadovoljstvo nad odličnim sodelovanjem z Lekarno Ljubljana, kateri je stavbo v upravljanje dodelila Mestna občina Ljubljana. Sledilo je svečano odprtje z uradnim prerezom traku župana občine Zorana Jankovića in direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča. Objekt, ki so ga zgradili pred vojno, je služil kot enodružinska hiša in ima danes veliko arhitekturno vrednost.

Maribor naj bi gostil 26. Zimsko univerzijado 2013. Tik pred zdajci se je vlada odločila zagotoviti tri milijone evrov za poplačilo organizacijskih pravic Mednarodni univerzitetni zvezi za organizacijo Univerzijade 2013 v Mariboru. Zadnji rok plačila je bil konec marca letos.

Znova spor zaradi Blejskega otoka. Sporazum, ki ga je glede Blejskega otoka ob koncu svojega mandata podpisal bivši minister za kulturo Vasko Simoniti in s katerim je Rimskokatoliška cerkev (RKC) dobila v dar tri nepremičnine na Blejskem otoku, otok pa zastonj v najem za 45 let, je v nasprotju s pravnim redom v Republiki Sloveniji, so prepričani na ministrstvu za kulturo tokratne vladajoče koalicije.

V operaciji kriznega odzivanja Kforja na Kosovo od marca deluje 19. kontingent Slovenske vojske, v katerem je 339 pripadnic in pripadnikov, v operaciji Isafa v Afganistanu pa 11. kontingent Slovenske vojske s 63 pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske. Slovenski vojaki na misiji v Afganistanu opravljajo naloge varovanja vojaške baze v Heratu.

Nov sonar za Slovensko vojaško mornarico. SVM bo lahko od zdaj zelo natančno odkrivala podvodne vsiljivce in objekte ter jim sledila z novim sonarskim sistemom sentinel.

Odločitve o novem sistemu financiranja zobozdravstva so označili za politične, strokovno neutemeljene in škodljive za paciente. Dokončno izničujejo možnost ustreznega dela slovenskih zobozdravnikov, so sklenili sodelujoči na zboru zobozdravnikov Slovenije.

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so opravili prvo presaditev dveh organov enemu bolniku hkrati. In sicer so 54-letnemu bolniku, ki je imel že od mladosti diabetes, presadili ledvico in trebušno slinavko. Bolnik se počuti zelo dobro, že od prvega dne ne potrebuje več inzulina.

Prvi teden v marcu je že tradicionalno posvečen boju proti raku. V Sloveniji zboli za rakom vsako leto več kot 10.000 prebivalcev. Najpogostejša oblika raka pri moških je rak prostate, pri ženskah pa rak dojk.

V akciji v okviru dneva Slomškove ustanove, ki jo je Radio Ognjišče pripravil v sodelovanju s Slomškovo ustanovo, so na posebni telefonski številki za dijake iz socialno šibkejših družin zbrali več kot 22.000 evrov.

V Cankarjevem domu v Ljubljani so podelili viktorje 2008, slovenska priznanja na področju medijev in popularne kulture. Viktorja za življenjsko delo je prejela nekdanja novinarka in urednica Bernarda Jeklin. Za TV-osebnost je bil izbran gledališki igralec in voditelj zabavnih oddaj na TV Jurij Zrnec, ki je prejel kar tri viktorje.

Predsednik republike Danilo Türk je postal protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti. Naziv so mu podelili na slavnostnem zasedanju akademije 7. marca v Salzburgu.

Te dni mineva natančno sto let od rojstva slikarja Zorana Mušiča, enega največjih slovenskih umetnikov, ki je s svojimi deli zaznamoval ne le slovensko likovno umetnost, temveč tudi svetovno. Rojen je bil v Brezovici pri Gorici, umrl je leta 2005. V letošnjem letu bodo vse slovenske galerije in muzeji, ki hranijo slikarjeva dela, počastili ta visoki jubilej s prireditvami, ki bodo potekale vse leto, do jesenske retrospektive v prenovljeni Moderni galeriji.

Tragedija v igralski družini Borisa Cavazze. Smrt vizualnega umetnika Damijana, Borisovega sina, je še ena tragedija v tej družini. Že pred leti se je namreč na prizorišču snemanja videospota smrtno ponesrečil Damijanov starejši brat Kristijan. Damijan Cavazza naj bi se zadušil v spanju samo dan po praznovanju 36. rojstnega dne.

Na Primorskem je nenadoma umrl slikar Zvest Apollonio, rojen 15. maja 1935 v Bertokih v Slovenski Istri. Odraščajoča leta je preživljal v domačem kraju med vinogradi in plitvim morjem Koprskega zaliva, kjer so ga privlačile barve in oblike mediteranskega okolja, ki mu je ostal zvest vse življenje.

V 92. letu starosti je umrl pisatelj, prevajalec, jezikoslovec in urednik Janez Gradišnik. Njegova zapuščina je izredno bogata, znan pa je bil tudi kot vnet razpravljavec o jezikovnih vprašanjih. Gradišnik je leta 1987 prejel Sovretovo nagrado za življenjsko delo, leta 1969 nagrado Prešernovega sklada in leta 2008 Prešernovo nagrado.

V 85. letu starosti je umrl igralec Janez Škof, ki smo ga nazadnje videli v filmski Pokrajini št. 2 režiserja Vinka Möderndorferja. Dramski, filmski in televizijski igralec Janez Škof je pustil neizbrisen pečat v slovenski uprizoritveni umetnosti zadnjih petdeset let.

Podelili Jurčičeve nagrade. Nagrajenca sta publicist Peter Bedjanič in novinar Mladine Bernard Nežmah. Sklad Josipa Jurčiča sta leta 1993 ustanovila založba Nova revija in Društvo slovenskih pisateljev. Sklad, ki nosi ime pisatelja, novinarja in urednika Josipa Jurčiča, vsako leto podeli nagrade, ki jih izročijo na Jurčičev rojstni dan, 4. marca.

Čeprav o Kosovelovi literarni vrednosti ni dvoma in je Srečko Kosovel kot pesnik Krasa prirasel ljudem k srcu, na Krasu ni njegovega kipa. Ne v Sežani, kjer se je rodil, ne v Tomaju, kjer je pokopan. Edini pesnikov kip je v Trstu, zato sta Literarno društvo Zlati čoln in Kulturno društvo Vilenica sprožila pobudo za postavitev njegovega kipa v Sežani. Postaviti ga želijo pred Kosovelovo rojstno sobo, kjer je do leta 2004 stal pesnikov kip.

Nagrado čaša nesmrtnosti/velenjica za desetletni vrhunski pesniški opus je letos prejel vsestranski književni ustvarjalec Vinko Möderndorfer. Möderndorfer je v zadnjem desetletju objavil sedem pesniških zbirk za odrasle, med katerimi velja izpostaviti zbirke Pesmi iz nočne kronike, Temno modro kot september in Dotikanja.

Arheologi na Kongresnem trgu v Ljubljani nadaljujejo zavarovalna arheološka izkopavanja. Ta potekajo na 7729 kvadratnih metrih in zajemajo le območje, predvideno za izgradnjo garažne hiše na trgu.

Ljudska, tako imenovana vernakularna arhitektura preprostih ljudi, ki jo odslikavajo stare domačije, gospodarska poslopja, seniki in kašče, danes še obstaja, nova ne nastaja več. Zato so zapisi o njej dragoceni. Zbrani bodo v petih knjigah; prva, Arhitektura Slovenije 1 je izšla pred kratkim, predstavili so jo v tolminski knjižnici

Od februarja do aprila letos je Pokrajinski muzej v Murski Soboti pripravil veliko razstavo, ki je slovenski in evropski javnosti predstavila izbrane umetnine iz zakladnice likovne ustvarjalnosti med romaniko in modernizmom.

Eden največjih celjskih kulturnih projektov v zadnjih 100 letih, Ipavčeva opera Teharski plemiči v produkciji Društva ljubiteljev umetnosti Celje, se s tremi predstavami v Domu kulture Velenje ponovno vrača na slovenske odre.

V EU živi 250 milijonov žensk. Sicer pa na sto moških v EU pride 104,8 ženske – največ v Estoniji (117,2) in najmanj na Irskem (100,3). V Sloveniji na sto moških pride 102,5 ženske.

Od Ljubljane do Carigrada v enem dnevu – prvi testni vlak vozil sredi marca letos. Slovenske železnice so organizirale testno vožnjo kombiniranega vlaka Bosporus Europe Express iz Ljubljane do Halkalija v Carigradu v Turčiji, z namenom, da bi vozni čas vlaka na tej relaciji skrajšali z dosedanjih potrebnih 57 do 65 ur na 37 ur. Testni vlak so Slovenske železnice z železniške postaje Ljubljana slovesno odpremile sredi marca letos. Pri projektu so sodelovali predstavniki železniških podjetij in operaterjev iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Bolgarije in Turčije

Slovenija se je na lestvici turistične konkurenčnosti uvrstila na 35. mesto in je v primerjavi z lanskim letom pridobila eno mesto. Najbolj konkurenčna država na svetu pa je Švica, sledita ji Avstrija in Nemčija.

Banane zrasle tudi v Prekmurju. Sadike banan v tropskem vrtu podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku so obrodile prve sadove. Prve prekmurske banane, sicer še zelene, takšne je namreč treba obrati in potem pod ustreznimi pogoji nadaljevati proces dozorevanja, so tam obrali sredi marca letos.

Na mariborskem Lentu je bila 20. marca tradicionalna, že 30. turistična prireditev Rez Stare trte. Mestni viničar Tone Zafošnik je tudi letos poskrbel za strokovni rez, da bo več kot 450 let stara »dama in Guinnessova rekorderka«, ki je ime štajerske prestolnice ponesla po celem svetu, čim bolje obrodila.

Režiser Damjan Kozole je s svojo ekipo v New Yorku dokončal snemanje dokumentarnega filma o slovenskem umetniku Bogdanu Gromu, ki se je v ZDA priselil leta 1957 in med drugim pustil svoj ustvarjalni pečat v številnih sakralnih ter drugih objektih.

Letalnica v Planici je bila tudi letos tri dni prizorišče tekmovanja v smučarskih skokih. Zadnji dan so v finalnih poskusih branili barve Slovenije Robert Kranjec (edini avtomatično uvrščen na tekmo), ki je zasedel odlično tretje mesto, Robert Hrgota in Primož Pikl.

Vlada je predlagala nove cene vinjet: 95 evrov za letno vinjeto in 15 evrov za sedemdnevno; polletne vinjete bi bile ukinjene.

Spodnjo Vipavsko dolino so prizadeli močno deževje in poplave, ki so samo na območju Mestne občine Nova Gorica povzročile za 690.000 evrov škode.

KAM

Podobne teme: