V tekmi za predsednika le še sedem kandidatov

26. septembra ob polnoči se je iztekel rok za vložitev uradne kandidature za predsednika države, ki jo je bilo treba vložiti pri Državni volilni komisiji v Ljubljani. Le uro pred iztekom roka je kot zadnja kandidaturo vložila Monika Piberl, ki je svojo vlogo oddala na podlagi 3000 podpisov volivcev in jo je morala še dopolniti.

Predsedniško kandidaturo je tako uradno vložilo sedem kandidatov, kar je najmanj do sedaj: Lojze Peterle, Zmago Jelinčič, Mitja Gaspari, Danilo Türk, Elena Pečarič, Darko Krajnc in Monika Piberl.

V boj za predsednika države se je prvotno podalo 14 kandidatov.

Uradno kandidaturo je bilo mogoče doseči na tri načine: z zbranimi 5.000 podpisi volivcev, z zbranimi 3.000 podpisi volivcev in s podporo stranke ali pa s podpisi treh poslancev.

5.000 podpisov volivcev so zbrali Lojze Peterle, Mitja Gaspari in Danilo Türk. Pri kandidaturi so Peterleta podprle stranke Nova Slovenija, Slovenska demokratska stranka in Slovenska ljudska stranka, Gasparija Liberalna demokracija Slovenije, Türka pa Socialni demokrati, Zares, Demokratična stranka upokojencev Slovenije in Aktivna Slovenija. Zmago Jelinčič se je odločil kandidaturo vložiti na podlagi podpisov poslancev Slovenske nacionalne stranke.

Predsednik Stranke mladih Slovenije Darko Kranjc je kandidaturo vložil s podporo stranke ter 3.000 podpisi volivcev. Elena Pečarič je v boj za predsednico države vstopila s podporo treh poslancev – Roberta Battellija, Majde Širca in Slavka Gabra.

Volitve predsednika države bodo 21. oktobra, če takrat nobeden od kandidatov ne bo prejel večine glasov, bo 11. novembra sledil drugi krog. Zaenkrat javnomnenjske raziskave kažejo v prid drugemu krogu, na katerem naj bi se Lojze Peterle pomeril z Danilom Türkom ali Mitjem Gasparijem.

—————————————————————
Kako lahko volijo Slovenci v zamejstvu in izseljenstvu?

Slovenci, ki so vpisani v evidenco volilne pravice državljanov Republike Slovenije z nestalnim prebivališčem na območju Slovenije, bodo imeli pravico glasovati na naslednje načine:

a) 21. oktobra 2007 na volišču na sedežu diplomatsko-konzularnega predstavništva RS, ki bo odprto med 9. in 17. uro po lokalnem času; s seboj morate imeti dokument, na podlagi katerega bo mogoče ugotoviti vašo istovetnost.
Volišča bodo odprta na naslednjih diplomatsko-konzularnih predstavništvih:
Buenos Aires, Canberra, Dunaj, Celovec, Bruselj, Sarajevo, Praga, Podgorica, Köbenhavn, Pariz, Atene, Zagreb, Rim, Vatikan, Trst, Tokio, Ottawa, Toronto, Budimpešta, Skopje, Varšava, Moskva, Bratislava, Madrid, Stockholm, Bern, London, Washington, New York, Cleveland, Berlin, München, Beograd, Haag.
b) V primeru, da se dne 21. oktobra ne morete udeležiti glasovanja na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, lahko glasujete:
– po pošti. V tem primeru morate na naslov Državna volilna komisija, Slovenska 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija do 21. septembra 2007 poslati zahtevek, da želite glasovati po pošti. Zahtevek vsebuje vaše osebne podatke (ime in priimek, datum rojstva, naslov prebivališča in poštne podatke). Zahtevek lahko pošljete tudi po faksu: ++ 386 1 4331 269. V zvezi z glasovanjem po pošti velja opozoriti tudi na spremembe zakona, ki olajšujejo glasovanje po pošti (potrjevanje volilne karte ni več potrebno, temveč zadostuje podpis volivca) in tudi podaljšujejo rok, v katerem mora prispeti glasovnica nazaj v Slovenijo, zato da se še upošteva pri izidu volitev, na osem dni po dnevu glasovanja.
– na volišču na območju Republike Slovenije. V tem primeru morate svoj namen sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere boste glasovali, najpozneje do 18. oktobra 2007.
Obrazce za vložitev zahteve za glasovanje po pošti oziroma na volišču na območju Republike Slovenije lahko dobite tudi na spletni strani Državne volilne komisije www.dvk.gov.si.

Podobne teme: