Ponosni smo na našo domovino Slovenijo

Ponovno smo Slovenci pokazali kako smo humani ljudje. Republika Slovenija je pokazala humanost na prizadetem delu v poplavah v BiH. V soboto, 17. 5. 2014 so na pomoč prizadetim v poplavah, v Prijedor prispele ekipe civilne zaščite Slovenije. Na območju Prijedora je bilo dne 16. 5. 2014 ob 15.30 razglašeno izredno stanje, ko se je reka Sana razlila izven svojih bregov in poplavila velik del občine Prijedor. Najbolj ogrožena so naselja ob reki Sani so: Tukovi, Gomjenica, Raškovac in druga. Pod vodo je ostalo več kot 5000 gospodinjstev.

 

 

Ekipe uprave RS za zaščito in reševanje so takoj po prihodu v Prijedor odšle na pomoč na najbolj ogrožena območja, kjer so pomagali pri evakuaciji ljudi, delitvi hrane, vode, zdravil in drugih stvari, ki jih prizadeti potrebujejo in tistim, kateri svojih domov niso želeli zapustiti, čeprav so že drugi dan v vodi in ne vedo kaj bo jutri.

Vodja ekip uprave RS za zaščito in reševanje Jernej Hudohmet, poveljnik CZ Gorenjske, je na terenu koordiniral delo slovenskih ekip na ogroženem poplavljenem območju. Povedal je, da je situacija na poplavljenem območju zelo težka in resna ter da pomagajo kolikor lahko v taki situaciji na nepoznanem terenu. Pravi tudi, da so imeli izredno dobro sodelovanje z domačimi ekipami ter pohvalil velikodušnost in prijaznost domačega naroda kljub tako veliki katastrofi.

Kot predsednica tukajšnjega Društva Slovencev »Lipa« Prijedor sem govorila z gospodom Jernejem Hudohmetom. Bila sem zelo ponosna, da so prav naši rojaki iz naše matice prišli na pomoč kraju v katerem živimo, čeprav smo, ko smo spet lahko ponovno spremljali televizijo in internet ugotovili, da so slovenske reševalne ekipe prispele na pomoč poplavljenim krajem po vsej Bosni in Hercegovini. Najlepša hvala domovini in rojakom!

 

Besedilo in foto: Alenka Uduč

 

Pomagajmo ljudem ob katastrofalnih poplavah

Slovenske občine pomagajo ob poplavah v Srbiji in Bosni in Hercegovini

Podobne teme: