Zgodilo se je v maju 2008

Danilo Türk na Ohridu – Predsednik republike dr. Danilo Türk se je prve dni maja udeležil 15. Srečanja predsednikov srednjeevropskih držav, ki je letos potekalo na Ohridu v Makedoniji. Srečanja so se poleg našega udeležili predsedniki Albanije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Moldavije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Srbije in Turčije. V svojem govoru na prvem plenarnem zasedanju na temo »Skupaj v prihodnost. Izzivi širitve EU«, kjer je Türk nastopil kot prvi govorec, je poudaril pomen sinergijskih učinkov Evropske unije, ki so tudi v ospredju slovenskega predsedovanja EU. Ob robu srečanja je imel Türk tudi precej bilateralnih pogovorov.

Praznik dela praznujemo kar dva dneva – 1. in 2. maj sta v Sloveniji zaradi praznika dela prosta dneva, a kot pravi direktor Muzeja novejše zgodovine Jože Dežman, gre pri 2. maju kot dela prostem dnevu za dediščino prejšnjega sistema, predvideva pa, da bo sčasoma izginil. Slovenija je po številu praznikov res pri vrhu Evropske unije; v primerjavi z našimi sosedi imamo vsako leto 14 dela prostih dni, kar je enako kot na Hrvaškem in dan manj kot v Avstriji. Ostale sosednje države so skromnejše, v Italiji imajo 13, na Madžarskem pa 11 dela prostih dni. Sicer pa se na večer 30. aprila tradicionalno prižigajo kresovi, po »napornih« kresovanjih in drugih različnih prireditvah pa marsikdo naslednja dneva izkoristi za počitek ali izlet.

Čiščenje razbitin na Korziki – 1. decembra 1981 se je na Korziki zgodila največja letalska nesreča v zgodovini Slovenije, v kateri je umrlo vseh 180 potnikov in članov posadke. Šele 28 let po tragediji je vlada v začetku aprila sprejela načrt za asanacijo in v maju se je začela operacija čiščenja in odstranjevanja razbitin. Ostankov letala, ki je treščilo v goro San Pietro, je bilo dvakrat več, kot so predvidevali, in sicer se jih je nabralo za približno 30 do 40 ton. Zaradi strmega pobočja gora so bili pogoji za delo izjemno nevarni.

Slovenske zastave pred vrtci in šolami – Slovenska vlada je na zadnji seji sprejela uredbo, ki določa, da mora biti slovenska zastava pred vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami izobešena vedno in ne le prvi dan šolskega leta ter ob podelitvi spričeval, kot je bilo do zdaj. Uredba bo začela veljati dan po objavi v Uradnem listu, kar bo že te dni. Prav tako bodo stalno izobešene slovenske zastave in zastave manjšin na območjih, kjer te živijo.

Obletnica zmage nad fašizmom – V Topolšici je 9. maja potekala slovesnost ob 63. obletnici uradnega konca druge svetovne vojne na ozemlju Jugovzhodne Evrope. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Karl Erjavec, ki je povedal, da mora dan zmage nad fašizmom in nacizmom, ki ga praznujemo 9. maja, postati državni praznik.

Priznanje TV Slovenija za gledanost – Med 5. in 9. majem je v Luzernu v Švici potekala EBU – skupščina evropske mreže javnih radiotelevizij, kjer je bila TV Slovenija deležna posebnega priznanja direktorja televizijskega oddelka EBU Bjorna Erichena. TV Slovenija je namreč poleg belgijske televizije VRT edina evropska javna televizija, ki ji je leta 2007 uspelo zvišati delež gledanosti. V nasprotju z njima je 75 drugih članic EBU-ja zaradi konkurence komercialnih televizij zabeležilo upad gledanosti.

Prva turistična destinacija odličnosti v Sloveniji – Slovenija je dobila prvo turistično destinacijo odličnosti; to je postala dolina zgornje Soče. Prestižno nagrado so turističnim delavcem podelili v trdnjavi Kluže pri Bovcu. Bovec, Tolmin in Kobarid so z zgodbami soške fronte in naravnih lepot »smaragdne reke« zmagali med 16 slovenskimi nominiranci. Nagrada odpira pot na evropski izbor najboljših turističnih destinacij in oktobra se bodo tako potegovali še za najvišjo evropsko turistično nagrado.

Festival vrtnic v Novi Gorici – Goriška sekcija Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije je v Novi Gorici pripravila že tretji festival vrtnic. V treh dneh, kolikor je trajal festival, se je v mestu vrtnic, kot tudi imenujejo Novo Gorico zaradi te rože v občinskem grbu, zvrstilo več dogodkov, tako ali drugače povezanih z vrtnicami: umetniška, filatelistična in floristična razstava, predavanja o slovenskih avtohtonih šipkih in uporabi vrtnic v kulinariki ter vodeni strokovni ogledi zbirke burbonk in rožnih nasadov po mestu. Prvič je bila na voljo tudi priložnostna razglednica, poštna znamka in žig. Vrhunec je bil koncert na prostem in razglasitev najlepše burbonke, najlepšega rožnega nasada v mestu ter najlepše vrtnice v zasebni lasti.

Nike, Luki in Marije – Kakšna imena izbirajo starši svojim otrokom pri nas? Najpogostejše ime za fantka je Luka, ki je na prvem mestu že od prejšnjega desetletja, medtem ko je najpogostejše dekliško ime že od leta 2001 naprej Nika. Pri dečkih Luku sledijo Jan, Nejc, Žan in Žiga, pri deklicah pa Ana, Sara, Eva in Lara. Imena z več kot štirimi črkami počasi drsijo po lestvici navzdol. Med ženskimi imeni pa je v Sloveniji še vedno daleč največ Marij, kar 75.418 (vir: Statistični urad RS).

Gladovna stavka Joška Jorasa – Joško Joras je v začetku maja pričel z gladovno stavko zaradi cvetličnih korit, ki ovirajo dostop do njegovega zemljišča in katerih umik mu je preprečila hrvaška policija. Joras je želel izpolniti pravnomočni sklep piranskega sodišča, ki pravi, da lahko sam odstrani cvetlična korita, ki zapirajo pot do njegove hiše. Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija in Hrvaška iskali kompromisno rešitev glede cvetličnih korit in jih nadomestili z zapornicami ter tako uresničili odlok piranskega sodišča, medtem ko se za hrvaško stran stanje ne bi spremenilo. Zavod 25. junij je napovedoval shod pri Jorasu, če pristojni organi ne bodo pravočasno odstranili cvetličnih korit. Vendar sta se še pred napovedanim shodom predzadnjo majsko soboto slovenski in hrvaški notranji minister, Dragutin Mate in Berislav Rončević, uspela dogovoriti za uresničitev odloka piranskega sodišča; korita bodo odstranjena, namesto njih pa zapornica. Direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik je ob tem dejal, da je tokrat po dolgih letih prvič, da je Hrvaška stopila korak nazaj: »Ne gre za to, da bi se odrekala nečemu, kar bi ji pripadalo, saj je zasedla slovensko ozemlje, ampak stopa korak nazaj zaradi poteze Slovenije, ki je morala biti, žal, izsiljena z Jorasovo gladovno stavko in z drugimi pritiski, ki jih je vršil del civilne družbe.«

Rebeka Dremelj ni prišla v finale – Na Emi, slovenskem izboru za evrovizijsko popevko, smo Slovenci izbrali pesem Vrag naj vzame izvajalke Rebeke Dremelj. Vendar se v Beogradu naši predstavnici med 19 skladbami, ki so se prvi polfinalni večer potegovale za nastop v finalu in so jih gledalci z glasovanjem izbrali devet, kljub dobrim promocijskim akcijam in profesionalnim pripravam, v finale ni uspelo uvrstiti. Pristala je na 11. mestu in tako za las zgrešila finale. Neposredno v finale se sicer kot države, ki v evrovizijsko blagajno prispevajo največji kupček denarja, uvrstijo Francija, Nemčija, Španija in Velika Britanija, kot lanska zmagovalka pa je imela finale zagotovljeno tudi Srbija.

Slovenija v presežkih – Izšla je nova knjiga Slovenija v presežkih fotografa Toma Jeseničnika. Fotografije zajemajo vse tisto iz Slovenije, kar je najstarejše, najdaljše, najgloblje, najvišje, najdebelejše in še vse, kar je povezano s predpono naj, spremljajo pa jih citati iz slovenske literature. V njej je 101 čudovito čudo narave in delo človeških rok. Približno dve leti je Jeseničnik iskal presežnike po Sloveniji, ki jih je že ob prvi zamisli na papir napisal kar 75. Prepotoval je kar 65.000 kilometrov in naredil 30.000 posnetkov, od katerih jih zdaj 303 krasi knjigo Slovenija v presežkih. Knjiga bo drugo leto na voljo tudi v angleščini in nemščini.

Etika v cestnem prometu – Založba Družina je izdala knjižico Etika v cestnem prometu, s katero želi spodbuditi k bolj odgovornemu ravnanju v prometu. Že lani je Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih izdal Navodilo o pastoralni oskrbi ljudi na cesti. V njem govori o človekovi odgovornosti v cestnem prometu in etičnem ravnanju. Etika v cestnem prometu obsega prvi del omenjenega navodila. V Založbi Družina menijo, da knjižica želi odvrniti od razkazovanja »moči in svobode« in spodbuditi odgovorno ravnanje na cesti. To je duhovito povzeto v desetih zapovedi za voznike, ki jih velja spoštovati zaradi sebe in drugih!

George Bush prihaja v Slovenijo – Ameriški predsednik George Bush se bo 10. junija v Sloveniji udeležil tradicionalnega vrha EU-ZDA, k nam pa bo pripotoval že dan prej.

Referendum o pokrajinah bo – Državni zbor je ob obstrukciji opozicijskih poslanskih skupin (SD, LDS, Zares, SNS) sprejel predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pokrajinah; podprlo ga je 44 poslancev. Koalicija je prepričana, da je referendum nujen, saj pokrajine potrebujemo, ker razlike med posameznimi deli države naraščajo. Opozicija meni, da je koncept pokrajin nerazdelan in politično izsiljena odločitev. 22. junija bomo torej Slovenci na referendumu odločali o pokrajinah – natančno vprašanje še ni znano.

Upokojencem draginjski dodatek – Upokojencem, ki prejemajo pokojnine, nižje od 400 evrov, se obeta enkratno izplačilo, tako imenovani draginjski dodatek. Tega naj bi izpogajal predsednik Desusa Karl Erjavec v zameno za podporo pokrajinskim referendumom. Erjavec o zneskih ni podrobneje govoril, niti ni znano, koliko upokojencem bi ga izplačali.

Prvi TV-intervju z Urško Bačovnik – Urška Bačovnik, partnerka našega premiera Janše, je za javnost dala svoj prvi intervju. V svojem prvem televizijskem nastopu – bila je gostja jutranje oddaje Dobro jutro na TV Slovenija – je Bačovnikova razkrila delček svoje zasebnosti; kot zdravnica je pred kratkim začela delati v ambulanti in čeprav rada gospodinji, si ne predstavlja, da bi opustila kariero zdravnice; njena specialiteta je jabolčni zavitek; oba z Janezom sta po horoskopu devici, pa tudi sicer sta si precej značajsko podobna. Ker pa je v zadnjem času po medijih krožila vest o njuni poroki, je bilo to tudi eno od vprašanj novinarke. »Premier je trenutno zelo zaposlen, tako da nima časa niti za kavo z mano. Kljub vsemu pa sem bila zelo vesela vseh čestitk, ki sem jih dobila,« je dejala. Dodala je, da za zdaj poroke niti ne načrtujeta.

Nov časopis Reporter – 19. maja je začel izhajati nov slovenski informativno-politični tednik z imenom Reporter, ki ga ustvarjajo nekdanji novinarji Maga z bivšim odgovornim urednikom Silvestrom Šurlo na čelu. Ekipa obljublja, da bo nov slovenski politični tednik neodvisen, relevanten, kritičen in preiskovalen, ekskluziven in interaktiven. Prinašal naj bi poglobljene zgodbe in analize s področja politike, gospodarstva in ostalega družbenega življenja, vsebinsko pa naj bi zajemal tudi teme iz kulture, estrade in športa.

Bogataš Boško Šrot ovaden – Potem ko je bila pred mesecem dni objavljena lista najbogatejših Slovencev in je bilo neznano žensko ime Danijela Raković pri vrhu lestvice uganka, so na plan začele kapljati razne informacije, ki so postopoma razkrile afero »tajkun Šrot«. Danijela Raković je slamnata lastnica družbe Kolonel, ki lastniško obvladuje Pivovarno Laško, posredno pa tudi Mercator. Dejanska lastnika Kolonela pa sta prek podjetja Atka-Prima Boško Šrot, predsednik uprave Pivovarne Laško, in njegova žena Anica Šrot Aužner. Premoženje Boška Šrota je tako ocenjeno na 700 milijonov evrov, kar predstavlja 0,14 odstotka slovenskega bruto domačega proizvoda. Svoje premoženje je pridobil v dobrem desetletju, ko je iz navadnega uradnika na celjski občini napredoval v prvega moža Pivovarne Laško. Njuna korporacija poleg Pivovarne Laško zajema še Pivovarno Union, Radensko, Fructal, Delo, Slovenske novice in Večer. Po nekaterih podatkih naj bi bila vredna poldrugo milijardo evrov. Tako je Boško Šrot v nekaj letih postal najvplivnejši kapitalist v Sloveniji. Vendar pa ga je že doletela prva kazenska ovadba zaradi poznega razkritja lastništva nad Kolonelom. Ovadila ga je Agencija za trg vrednostnih papirjev, osumljen pa naj bi bil zlorabe notranjih informacij, saj je pri odkupu Pivovarne Laško razpolagal z vsemi ključnimi informacijami, česar pa ni razkril javnosti. Če bi Šrot prej razkril lastništvo nad Kolonelom, bi to najverjetneje vplivalo na ceno delnic pivovarne, pa tudi mali delničarji bi se lahko drugače odločili.

Znan letni dodatek za upokojence – Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sprejel sklep o višini letnega dodatka, ki ga bodo upokojenci prejeli skupaj z izplačilom pokojnin za maj. Višji znesek tega dodatka, ki ga bodo dobili upokojenci z nizkimi pokojninami, znaša 353 evrov, nižji pa 215 evrov.

Festival družin v Postojni – V Postojni je v nedeljo, 18. maja, potekal 2. festival družin, ki ga organizira zavod iskreni.net. Kljub slabemu vremenu je festival privabil več kot 3000 obiskovalcev. Festival se je začel z družinskim kolesarjenjem, nadaljeval pa z družinsko mašo. Sledil je zabavni program, pripravili pa so tudi mnogo delavnic na temo medosebnih odnosov in mediacije. Med predavatelji pa je bila tudi svetovno znana mediatorka Lisa Parkinson. Družine so dokazale, da so trdožive, in so se kljub nenehnim ploham v Postojni zabavale in izobraževale. Otroci pa dežja niti opazili niso, saj so uživali v mnogih otroških delavnicah, koncertih, predstavah, v srečanjih z lutkami, orientalskim šovom …

Lenarčič odhaja v Varšavo – Na zasedanju Stalnega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) na Dunaju so formalno razglasili, da je kandidat Slovenije Janez Lenarčič prevzel mesto direktorja Urada za demokratične inštitucije in človekove pravice (ODIHR) pri OVSE-ju, potem ko se je končal tihi postopek kandidature, v katerem nobena od 56 držav udeleženk ni nasprotovala kandidaturi za omenjeno mesto. To je velik uspeh, saj Slovenija doslej v sistemu OVSE-ja tako vidne funkcije še ni imela. Lenarčič je zagotovil, da bo do konca predsedovanja Slovenije EU-ju ostal na mestu državnega sekretarja za evropske zadeve, nato pa bo odšel za tri leta, kolikor traja mandat, v Varšavo, kjer je sedež te organizacije. Zaenkrat še ni znano, kdo ga bo nasledil na čelu vladne službe za evropske zadeve.

Čebele umirajo – Nedavno je na različnih koncih Slovenije prišlo do nenadnega pomora čebeljih družin. Prvotni sum na škropljenje oljne ogrščice je bil po raziskavah zavržen. Kje je torej vzrok za tolikšno umiranje čebel? Zveza čebelarjev Slovenije kmete, kljub temu da ni dokazov, poziva k previdnejši uporabi fitofarmacevtskih sredstev in pesticidov ter hkrati opozarja, da vsakršno zniževanje številčnosti čebel lahko v naravi povzroči ekološko in gospodarsko katastrofo, še posebej v kmetijstvu. V Sloveniji smo postali pozornejši na pomor čebel tudi zato, ker jih dojemamo kot indikatorsko vrsto. Ob vseh teh primerih pomorov pa se vedno bolj omenja tudi napoved Alberta Einsteina, da bo štiri leta po izumrtju čebel izumrlo tudi človeštvo.

Pediatrična klinika zgrajena še letos – Zgodba o gradnji nove pediatrične klinike se vleče kot jara kača. Toda sedanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič zatrjuje, da bo končana še v tem mandatu. SCT se je z ministrico dogovoril še za tretji aneks in rok končanja objekta 15. avgust. Končna cena pediatrije z vso opremo vred se bo po besedah ministrice gibala nekje med 80 in 100 milijoni evrov.

En avtomobil na dva Slovenca – Lani je bilo v Sloveniji prvič registriranih okoli 65.500 osebnih vozil in 7800 lahkih gospodarskih vozil, kar je skoraj odstotek in pol več kot pred dvema letoma. Po slovenskih cestah se tako vozi že dober milijon osebnih avtomobilov, kar pomeni en avtomobil na dva Slovenca.

Patria osumljena podkupovanja – Finska policija je prijela tri osebe v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbi s Slovenijo in Egiptom. Po potrjenih informacijah sta bila v preiskavi aretirana dva vodilna člana Patrie, ki sta sodelovala tudi v pripravi razpisa za prodajo oklepnikov v Slovenijo. Patria zanika vse obtožbe, prav tako pa jih zanika tudi naš obrambni minister Karl Erjavec: »Kar se tiče ministrstva za obrambo, lahko odgovorno trdim, da nihče, ki je sodeloval s polnimi pooblastili, ni prejel nobene podkupnine.« Zaradi posla s Patrio pa je v Sloveniji izbruhnil diplomatski škandal, saj je soprog finske veleposlanice pri nakupu oklepnikov zastopal finsko podjetje v pogajanjih z državo, čeprav kot imetnik diplomatske imunitete tega ne bi smel.

Maturantska parada in evropski plesni festival – Že osmo leto zapored se je Slovenska cesta v središču Ljubljane sredi maja spremenila v veliko plesišče, saj je točno opoldne Maturantska parada Urška, katere organizator je Plesna šola Urška, združila maturante v poulično četvorko. Četvorko je poleg 10.000 ljubljanskih maturantov zaplesalo še okrog 20.000 plesalk in plesalcev iz skoraj 50 mest v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, v Makedoniji ter v Črni gori, ki so se potegovali tudi za Guinnessov rekord v množičnem plesanju četvorke. Na isti dan in ob isti uri pa je četvorko zaplesala ločeno še ena skupina maturantov pod vodstvom organizatorja Plesne zveze Slovenije. Zaradi spora organizatorjev je prireditev razpadla na dve konkurenčni prireditvi, na maturantsko parado in evropski plesni festival. Plesalke in plesalci Plesne zveze Slovenije niso zaplesali četvork skupaj z Urškinimi plesalci niti niso plesali v istih mestih. Prvim je satelitski signal za sinhrono predvajanje glasbe zagotovila TV Urška, drugim pa Radio Ognjišče.

Maturitetni izpiti – Prvo izpitno polo, esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika, katerih ocenjevanje že poteka, so dijaki pisali že 6. maja. Sicer pa se je konec maja na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah s pisnim izpitom iz angleščine začel osrednji del letošnje mature – spomladanski rok splošne in poklicne mature. K spomladanskemu roku splošne mature se je prijavilo 9723 kandidatov, k poklicni maturi pa je prijavljenih 13.881 kandidatov. Šole bodo kandidate z uspehom na letošnji poklicni maturi seznanile v ponedeljek, 7. julija.

Stadion poleti 2010 – Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da bo temeljni kamen za Športni park Stožice Mestna občina Ljubljana (MOL) z zasebnimi partnerji položila konec leta. Za župana pa je najpomembnejši rok 30. junij 2010, ko naj bi bila stadion in dvorana v Stožicah končana. Objekt bo namenjen predvsem športu, kot dopolnilna dejavnost pa so predvideni tudi koncerti in podobne prireditve. Poleg načrtujejo skoraj 5000 parkirnih mest.

Slovenija dobila ameriškega veleposlanika – Ameriški senat je 29. aprila potrdil številne veleposlanike, med njimi novega veleposlanika ZDA v Sloveniji Yousifa Ghafarija. Ghafari je slovesno zaprisegel 15. maja na State Departmentu v Washingtonu, v Slovenijo pa naj bi prispel predvidoma še maja ter prevzel posle iz rok odpravnice poslov Maryruth Coleman, sicer namestnice prejšnjega veleposlanika Thomasa Robertsona, ki mu je mandat potekel avgusta 2007.

AM

Podobne teme: